3 september 2020

Gemeente Groningen onderzoekt mogelijkheden voor nieuw muziekcentrum

Gemeente Groningen onderzoekt mogelijkheden voor nieuw muziekcentrum

Op donderdag 27 augustus 2020 organiseerde de gemeente Groningen een inloopbijeenkomst over de uitkomsten van het onderzoek naar een mogelijke plek voor een nieuw muziekcentrum. De bijeenkomst vond plaats in de foyer van de Grote Zaal van De Oosterpoort.

Architectenbureau Team 4 deed dat onderzoek voor twee kansrijke locaties: Stationsgebied Zuid en de Vrydemalaan. Er is gekeken of op die twee plekken de gewenste zalen, de publieksruimten, horecaruimten, kantoren en expeditie ingepast kunnen worden. Ook maakte Team 4 modellenstudies: verschillende combinaties van de zalen en de overige ruimtes.

Stationsgebied Zuid

Met de vernieuwing van het Hoofdstation en de verplaatsing van het opstelterrein naar Haren is het gebied aan de zuidzijde van het station beschikbaar voor nieuwe ontwikkelingen. Te denken valt aan een gemengd woon-werkgebied met ruimte voor kantoren, horeca en voorzieningen zoals een muziekcentrum.

Vrydemalaan

De locatie Vrydemalaan ligt tussen het Ebbingekwartier, de Healthy Ageing Campus en de Oosterhamrikzone. Deze locatie maakt deel uit van de transformatie naar een gemengd en levendig gebied. Nu tijdelijk in gebruik door DOT en woningcorporatie Nijestee met studentenhuisvesting. 

De uitkomst van de onderzoeken door Team 4 toont aan dat beide locaties geschikt zijn voor een nieuw muziekcentrum. De verwachting is dat de gemeenteraad in november 2020 een keuze maakt.

Nieuw muziekcentrum

Het nieuwe muziekcentrum komt in de plaats van De Oosterpoort. Het einde van De Oosterpoort is in zicht; de onderhoudskosten worden steeds hoger en het gebouw voldoet niet meer aan de eisen en wensen van musici en publiek als het gaat om omvang, faciliteiten, de sfeer en de akoestiek van de zalen. Dit deed de gemeenteraad in 2017 besluiten om de verkenning de starten naar de twee meest kansrijke locaties.

Het nieuwe muziekcentrum moet over zo’n 10 jaar klaar zijn voor gebruik.

Een van de inspiratieschetsen voor het nieuwe muziekcentrum op locatie stationsgebied zuid
Een van de inspiratieschetsen voor het nieuwe muziekcentrum op locatie stationsgebied zuid