Opstelterrein De Vork

Opstelterrein De Vork

Bij station Groningen blijft door alle ingrepen te weinig ruimte over voor het opstelterrein. Daarom wordt het terrein verplaatst naar De Vork in Haren, in de splitsing tussen de sporen richting Assen en Winschoten.

Verplaatsing van het opstelterrein

Het huidige opstelterrein moet worden verplaatst. Dit komt doordat er in de nieuwe dienstregeling meer treinen van en naar Groningen gaan rijden en er door alle ingrepen op het station te weinig ruimte overblijft in het stationsgebied.

Inpassing van het nieuwe opstelterrein

Het nieuwe opstelterrein komt in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten te liggen, tegen het huidige bedrijventerrein Zuidoost in Haren aan. Het opstelterrein wordt zo ingepast dat het zicht op het industrieterrein voor het grootste deel wordt beperkt. Ook wordt het gebied rondom het opstelterrein ingericht als archeologisch wandelpark.

Werkzaamheden

In 2017 is de aannemer begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Het nieuwe opstelterrein wordt naar verwachting in 2020 in gebruik genomen. Daarna kunnen de werkzaamheden op het Hoofdstation starten. Zie voor meer informatie over de planning de website van ProRail.

Volg de werkzaamheden op De Vork live via de webcam in Haren

Volg de werkzaamheden op De Vork live via de webcam in Haren

Veelgestelde vragen

  • Waarom moet het opstelterrein verhuizen?

    Groningen groeit en wordt steeds drukker. Dat geldt ook voor alle treinverkeer. Om aan de wens van reizigers te voldoen, komt er een nieuwe dienstregeling. Ook moeten alle extra treinen uit de nieuwe dienstregeling een parkeerplek hebben voor het moment dat ze niet worden gebruikt. Het huidige opstelterrein is daarvoor te klein. Bij De Vork in Haren is meer ruimte voor het opstelterrein.

  • Wat gebeurt er op een opstelterrein?

    Een opstelterrein is een parkeerplaats voor treinen. Hier staan treinen die niet worden gebruikt tijdens de dienstregeling overdag. De treinen worden hier ook schoongemaakt en onderhouden.