7 april 2023

Minder lichthinder bij De Vork in Haren

Minder lichthinder bij De Vork in Haren

De afgelopen weken pasten we de verlichting op het opstelterrein De Vork aan. Na de oplevering en ingebruikname van het parkeerterrein voor treinen in de splitsing van de sporen richting Assen en Winschoten, meldden omwonenden in Haren last te hebben van de verlichting. Daarom plaatsten we kappen om en plakten we stickers op de lampen die de lichtvervuiling verminderen.

Hoewel de verlichting voldeed aan de norm, gaven de nieuwe lichtmasten en buisvormige lampen veel licht af. Zowel op de plek waar licht in het donker nodig is om werk veilig te kunnen doen, als in de vorm van een gloed boven het opstelterrein. Dat viel extra op omdat het gebied rondom het nieuwe opstelterrein vrij donker en onbebouwd is. Daarom plaatsen we kappen en stickers aan de onder- en zijkanten van de lampen om het licht beter te richten.

Duurzaam, maar fel

Alle nieuwe verlichting op en rond het opstelterrein is LED verlichting. Een goede stap op het gebied van duurzaamheid, omdat LED minder vermogen kost. Niet alleen het licht zelf is duurzaam; sensoren in de lampen maken dat de lampen dimmen als er niemand is. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, gaan de lampen op 100% vermogen branden. Een flinke besparing. Tegelijkertijd heeft LED de eigenschap vrij fel licht af te geven. En dat was in het geval van Haren een punt.

Door de kappen schijnt het licht van de masten tot aan de top van het talud en niet verder dan dat.
Door de kappen schijnt het licht van de masten tot aan de top van het talud en niet verder dan dat.

Lampenkappen voor masten

Om de lichthinder te verhelpen, zijn er kappen op de lampen geklemd. In totaal zijn er ruim 140 kappen in twee verschillende maten gemonteerd. Deze kappen zitten stevig vast, zijn vanaf de grond redelijk onzichtbaar en doen hun werk goed. De kappen zorgen ervoor dat het licht niet langer vanaf de zijkant zichtbaar is. En daarmee minder hinderlijk is.

De lampenkappen worden met een klem bevestigd op de masten.
De lampenkappen worden met een klem bevestigd op de masten.

Stickers op lijnverlichting

Naast lichtmasten wordt het opstelterrein ook verlicht door lijnverlichting. Dat zijn buisvormige lampen aan spankabels. Deze buizen gloeien op, wat ook voor lichthinder zorgde. Op deze buisvormige lampen zijn zo’n 360 licht blokkerende stickers geplakt die hetzelfde werken als de lampenkappen op de lichtmasten. Deze stickers zorgen ervoor dat het licht alleen aan de onderkant van de lamp kan schijnen. Verleden tijd voor de gloed boven het opstelterrein.

De buisvormige lampen die zijn afgeplakt met stickers.
De buisvormige lampen die zijn afgeplakt met stickers.

Verhuizing opstelterrein

Door de toekomstige ontwikkelen zou bij station Groningen onvoldoende plek zijn voor het parkeren en onderhouden van treinen op het opstelterrein. Daarom is dit terrein in 2020 verplaatst naar De Vork in Haren, een nieuw ontwikkeld groter opstelterrein voor meer treinen in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. Om dit opstelterrein beter in te passen in de omgeving, is aan de kant van Haren een archeologisch wandelpark ingericht. Het oude opstelterrein op station Groningen is na de ingebruikname van het nieuwe terrein De Vork in 2020 verwijderd.