Spring naar inhoud

11 juni 2025

Start fase 5: werken aan doorkoppeling Station Groningen

sizes="100vw"

Vanaf 14 juni wordt ook aan de westkant van Station Groningen gewerkt. Alle rails, perrons en grond gaan daar verdwijnen. Dat betekent dat vanaf zaterdag de treinen van Arriva niet meer op Station Groningen aan kunnen komen en het Station even helemaal ‘treinloos’ is. Vandaag zijn we precies op de helft van de buitendienststelling en kunnen we concluderen dat er al veel is gebeurd.

Door de westkant opnieuw in te richten wordt één van de vier doelen van Station Groningen gerealiseerd: Station Groningen wordt daarmee een doorkoppelstation, waar reizigers niet meer hoeven over te stappen. In theorie zouden reizigers na deze verbouwing kunnen blijven zitten in treinen die van het meest westelijke station in Friesland naar de meest oostelijke punt van de provincie Groningen rijden.

Bijzondere werkzaamheden, bijzondere Operatie

In de nacht van vrijdag 9 mei op zaterdag 10 mei startte aannemer Strukton in opdracht van ProRail aan Operatie Groningen Spoorzone: een lange periode van bijzondere werkzaamheden aan het spoor in Groningen. Inmiddels is er veel werk verzet: zo is de busonderdoorgang op zijn plek gereden, is er al heel veel spoor vernieuwd, wordt er hard gewerkt aan de perrons en is er voortgang op het station zelf. Vanaf zaterdag 14 juni start fase 5 waarin de doorkoppeling wordt gerealiseerd. Daardoor kunnen de treinen vanuit Friesland en het noorden van Groningen niet meer naar Station Groningen rijden. Dat betekent dat er een maand lang geen enkele trein op Station Groningen rijdt.

Geen treinen in Groningen

De treinen die aan de westkant van Groningen aankomen, zijn van Arriva. Doordat de westkant nu ook verbouwd wordt, betekent dat dat Arriva niet meer met de trein vanaf Delfzijl, Eemshaven/Roodeschool en Zuidhorn naar Groningen kan rijden. Op die trajecten worden bussen ingezet. Dat houdt ook in dat een trein uit Leeuwarden niet verder rijdt dan Zuidhorn en dat de reis vanaf daar verder met de bus gemaakt kan worden. 

Treinvervangend busvervoer

Wanneer reizigers geen gebruik kunnen maken van de trein, zetten NS en Arriva vervangend busvervoer in. Het reisadvies in de NS- en Arriva-Reisplanner is aangepast, zodat reizigers kunnen zien wat de werkzaamheden voor hun reis betekenen. Reizigers krijgen dan ook altijd de boodschap mee ‘Check altijd kort voor vertrek de NS of Arriva Reisplanner’

Op dit moment kun je niet meer dan 72 uur vooruit plannen. Advies is om kort van tevoren de reisplanner goed te checken. De verwachting is dat je vanaf 20 juni weer iets verder vooruit kunt plannen. Op de website van Arriva, www.arriva.nl/groningenspoorzone kun je de vertrektijden van de treinvervangende bussen vinden.

Uitchecken of niet?

NS en Arriva hebben bij de bushaltes in- en uitcheckpaaltjes staan. Reizigers die met NS en Arriva op Groningen Europapark aankomen en doorreizen hoeven niet uit te checken en kunnen direct gebruik maken van de bussen die rijden tussen station Groningen Europapark en station Groningen. Zowel de vervoersbewijzen van NS als Arriva zijn geldig in deze bussen.

Fasen Operatie Groningen Spoorzone

De periode waarin hard gewerkt wordt bestaat uit verschillende fasen. Hier de laatste twee fasen nog één keer duidelijk op een rij: 

Fase 5: Zaterdag 14 juni tot en met woensdag 9 juli 

Voor een langere periode rijden er geen treinen van, naar en via station Groningen. Vervangende bussen worden ingezet tussen:

  • Groningen - Groningen Europapark
  • Zuidhorn - Groningen
  • Eemshaven/Roodeschool - Groningen
  • Delfzijl - Groningen

Fase 6: Donderdag 10 juli tot en met zaterdag 12 juli

Tijdens de laatste fase rijden er geen treinen tussen Groningen - Zuidhorn, - Eemshaven en – Delfzijl. Ook niet tussen Groningen – Veendam, - Bad Nieuweschans en - Assen. Vervangende bussen worden ingezet. Dit zijn snelbussen en stopbussen, evenals een pendelbus tussen Haren Transferium en Haren.

Werkzaamheden en mijlpalen

ProRail werkt via Groningen Spoorzone aan vier belangrijke mijlpalen. Twee daarvan worden in deze periode gerealiseerd. Vanaf 13 juli 2025 kunnen reizigers gebruik maken van de reizigerspassage. Dat is de tunnel voor voetgangers onder het station door. Vanaf zowel de zuidkant als de noordkant kun je daarmee het station bereiken en ook aan de andere kant van het spoor komen. Daarnaast kunnen treinen van Arriva vanaf 13 juli doorrijden via Station Groningen. Dat kon tot op heden niet, omdat de rails niet doorliepen en er stootblokken stonden. Met de werkzaamheden in deze nieuwe fase worden perrons en rails doorgetrokken en op de juiste plaats gelegd. Groningen wordt daarmee een zogenaamd ‘doorkoppelstation’.

Aan het derde doel is ook al hard gewerkt: dankzij de ingereden busonderdoorgang zijn we een heel eind op weg met het realiseren van het busstation aan de zuidzijde. Daar wordt de komende maanden verder aan gewerkt. De verwachting is dat deze halverwege 2026 in gebruik genomen kan worden. Het vierde doel is nog weer later gereed: dat is de fietsroute onder het station door. Deze kan pas geopend worden als de hele fietstunnel is gebouwd. Op dit moment wordt nog aan het ontwerp gewerkt voor de laatste tientallen meters onder het oude stationsgebouw door.