27 juni 2019

Archeologisch wandelpark ‘De Vork’ officieel geopend

Archeologisch wandelpark ‘De Vork’ officieel geopend

Vandaag onthulden de leerlingen van groep 8B van christelijke basisschool De Borg uit Haren het insectenhotel op het archeologisch wandelpark ‘De Vork’. Dat deden zij samen met gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk, wethouder Roeland van der Schaaf en ProRail projectmanager Han Berends. Daarmee werd het wandelpark op donderdagochtend vroeg officieel geopend. 

Met het wandelpark is vlakbij de nieuwe wijk Haren-Noord en het buurtschap Essen een fijne plek ontstaan waar mensen kunnen wandelen en verblijven. Deze groene omgeving ligt vlak naast het opstelterrein voor treinen dat nu in aanbouw is, in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. De ingang van het park is aan de Noorderzanddijk.

Groen en in bloei

Aannemer Oosterhuis BV startte ruim een jaar geleden met de aanleg van het archeologisch wandelpark, naast het opstelterrein De Vork. Het park is compleet met vlonderpaden, waterlopen, bomen, struiken en een kikkerpoel. Eerder dit jaar herrees een replica van een historische boerderij als verwijzing naar de archeologische vondsten die in het gebied zijn gedaan en werd een picknickplaats aangelegd. 

Archeologische waarde

Voordat de aannemer aan de slag kon met de aanleg van het wandelpark, is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Tegen de verwachting in, zijn er veel waardevolle resten gevonden. Zo zijn er sporen gevonden van boerderijen uit de late ijzertijd (200 v. Christus) en Romeinse tijd gevonden. En vonden de archeologen ruim 10 kilo vuursteen in het hele gebied.

Leerlingen van De Borg bij het nieuwe insectenhotel.
Leerlingen van De Borg zaaien bloemzaadjes in het wandelpark.
Leerlingen van De Borg zaaien bloemzaadjes in het wandelpark.
Leerlingen van De Borg zaaien bloemzaadjes in het wandelpark.
De leerlingen krijgen uitleg over het zaaien van de bloemzaadjes.