14 november 2019

Bijzondere onthulling op de Helperzoom

Bijzondere onthulling op de Helperzoom

Fietsers en voetgangers die wel eens langs de Helperzoom komen hebben hem vast wel eens in actie gezien; kunstenaar Will Beckers.  Hij realiseerde de afgelopen twee maanden namelijk twee grote ecologische kunstwerken die sinds 13 november te bewonderen zijn langs de Helperzoom.

Het eerste kunstwerk staat ter hoogte van station Groningen Europapark, waar de werkzaamheden voor Groningen Spoorzone nu in volle gang zijn. Het tweede kunstwerk staat ter hoogte van de Goeman Borgesiuslaan.

Ecologische zone langs de Helperzoom

De kunstwerken markeren de ecologische zone die langs de Helperzoom loopt. Deze zone herbergt ongeveer 250 plantensoorten en 100 diersoorten. De planten- en bloemensoorten zorgen voor voedsel voor insecten, vlinders, libellen en vogels. Daarnaast is de strook belangrijk voor amfibieën, vleermuizen en andere kleine zoogdieren.

Ecologisch kunstwerken: Mysteries of Helperzoom

Wil Beckers ontwierp de kunstwerken ‘Mysteries of Helperzoom’ in opdracht van de gemeente Groningen en het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK). Het werk aan de noordzijde maakt onderdeel uit van een eekhoornverbinding die er moet komen tussen de Helperzoom en het Sterrebos. Ook zijn de open gevlochten ruimten van de kunstwerken de perfecte schuil- en overnachtingsplaatsen voor eekhoorns en andere kleine diersoorten. Het zijn dus kunstwerken met een belangrijke functie voor zowel flora als fauna.

Kunstenaar Will Beckers

Kunstenaar Will Beckers baseerde de kunstwerken op een plant en een dier uit het gebied. Doordat hij werkt met cortenstaal en hazelaar komen de beelden letterlijk tot leven: ze veranderen mee met de jaargetijden en zelfs met de weersomstandigheden. Zo worden de beelden op hun beurt ook weer onderdeel van de ecologische zone langs de Helperzoom.

Het beeld bij station Groningen Europapark ©Knelis
De onthulling door leerlingen van de Groningse Schoolvereniging en wethouder Inge Jongman ©Knelis
Het kunstwerk ter hoogte van de Goeman Borgesiuslaan ©Knelis