13 december 2023

Het werk in november: Beton, beton, beton

Het werk in november: Beton, beton, beton

Bakken vol beton. Daarmee werken we vooral in en rond station Groningen. In de bouwkuip achter het stationsgebouw en bij de busonderdoorgang naast de Blauwe Brug. Waar het betonwerk klaar is, werken we met een oude bekende: de gele steen.

Betonwerk in de bouwkuip

Vorige maand stortten we met succes in 30 uur meer dan 2.000m3 beton op het laatste deel van de alleronderste vloer van de bouwkuip achter het stationsgebouw. Daarmee is de betonvloer van wat straks de fietsenstalling voor ruim 6.000 fietsen wordt steeds meer af. Nu die vloer op z’n plek ligt en is uitgehard, werken we omhoog. Dat betekent dat we kolommen maken waar de vloeren van de -1 verdieping en de spoordekken op komen te liggen. Dat is voor nu veel staal vlechten, maar straks komt daar weer veel beton in de karakteristieke gele zandkleur om de hoek kijken. 

Busonderdoorgang onder water

Een stuk in de richting van de Achterweg en Viaductstraat werkt Strukton aan de nieuwe busonderdoorgang. De damwanden zitten erin, en daar wordt nu ontgraven. Dat gebeurde eerst droog, en nu nat. Om voor voldoende tegendruk te zorgen voor de bodem van de bouwkuip, staat de bouwkuip onder water. Wie duimt dat Koning Winter voor een ijsbaan zorgt, die moeten we teleurstellen. Het water in deze kuip is tijdens het werk altijd in beweging. Mocht er toch een ijsbaantje ontstaan, dan moeten we die weghalen om het werk op tijd af te kunnen. 

De gele steen

Wie goed kijkt, kan de klassieke gele steen al vinden in de muren van het buschauffeursverblijf. Daar worden de buitenmuren van het gebouw met de oude bekende bekleed. Wat je vanaf het station niet kunt zien, maar wat we wel kunnen verklappen… Wie straks door de reizigerspassage loopt, vindt daar ook gele stenen! De binnenmuren van de toekomstige fietsenstalling worden nu afgebouwd, zoals dat heet. Praktisch betekent dit dat de betonnen constructiewanden worden verstopt achter een metselwand van gele bakstenen.